Home

Recordprijzen brandstof

Gepubliceerd: 15 aug 2013

De prijzen van benzine en diesel stijgen de laatste weken gestaag en komen dicht in de buurt van de recordhoogtes van vorig jaar.

"Als het zo doorgaat kunnen we daar binnen een paar weken op zitten'', zegt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs voor een liter euro 95 bedraagt momenteel 1,828 euro, slechts 7 cent onder het record van 1,90 euro afgelopen oktober. Voor diesel moet inmiddels al 1,478 euro worden neergeteld, minder dan een dubbeltje onder de hoogste stand van 1,56 euro vorig jaar.

Van Selms schrijft de stijgende brandstofprijzen vooral toe aan de olieprijs die structureel ver boven de 100 dollar blijft. "Dat is geen normale situatie. Hoe langer de prijs van ruwe olie zo hoog blijft, des te harder deze doorklinkt in de prijs aan de pomp.'' Dat autobrandstoffen steeds duurder worden is volgens hem opmerkelijk, omdat de vraag in Nederland al tijden daalt.

110 dollar

De prijs van Brent-olie uit de Noordzee is inmiddels gestegen tot boven de 110 dollar. Dat komt volgens marktkenners door de onrusten in Egypte, een belangrijke doorvoerhaven van olie. Ook vrezen oliehandelaren dat het Egyptische geweld overslaat naar andere delen van het Midden-Oosten.

Agriduidelijk

Pomp

Onze lage brandstofprijzen zijn duidelijk zichtbaar op de prijzenzuil. De lage prijs die hierop zichtbaar is, is ook echt de lage prijs waarvoor u tankt.

Gemak dient de mens. Hoe eenvoudiger hoe duidelijker: u tankt, betaalt met uw pinpas aan de pompunit, en kunt uw weg weer vervolgen.